Er du klar til et pust?

Date: 04. juli 2019
Med kampagnen ’klar til et pust’ vil Stevns Kommune og Rådet for Sikker Trafik gerne minde bilisterne om at lade bilen stå, hvis de er i tvivl om deres promille.

Godt sommervejr og en tur til stranden, byfest eller grillmiddag hos vennerne bliver ofte skyllet ned med kolde øl, vin eller drinks. Desværre er der stadig mange, der vælger at køre hjem, selv om de har drukket for meget alkohol til et hyggeligt sommerarrangement.

Det skal den landsdækkende kampagne ’klar til et pust’ gøre noget ved. Stevns Kommune og 71 andre kommuner, Rådet for Sikker Trafik samt Tryg Fonden står bag kampagnen, der løber fra uge 28-31.

’I Stevns Kommune vil du i den kommende tid kunne se plakater langs vejkanten med spørgsmålet Klar til et pust? Det er plakater, vi hænger op for at minde folk om, at de skal droppe bilen, når de har drukket mere end én genstand. Klar til et pust handler både om at tage ansvar for sin egen kørsel, men det handler også om at hjælpe hinanden. Det kan f.eks. være, at man blander sig, hvis en person vil sætte sig bag rattet efter at have drukket alkohol', siger Flemming Petersen, formand for udvalget Plan, Miljø og Teknik i Stevns Kommune.

Spritulykker koster liv

Antallet af spritulykker, hvor personer kommer til skade, er faldet med 23 % fra 2013-2018, men der er stadig brug for at minde hinanden om, at man ikke bør køre, hvis man er i tvivl om sin promille.

Sidste år mistede 32 personer livet, og 364 mennesker kom til skade i en spritulykke i trafikken, viser tal fra Vejdirektoratet.

’Hver ulykke er én for meget. Når man har drukket og nydt alkohol, så er det vigtigt, at man lader bilen stå. Mange har lært det, men vi skal have endnu flere til at huske det, så der sker færre af de her helt meningsløse ulykker,’ siger Liv Knoblauch Kofoed-Jensen, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Politi klar med kontrol

Foruden den landsdækkende kampagne gennemfører politiet også en lang række spritkontroller hen over sommeren. Erfaringer fra tidligere år viser desværre, at der er noget at komme efter. Alene i juni og juli måned sidste år sigtede politiet 1.163 personer for spirituskørsel, viser tal fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Da der ikke skal meget til, før de fleste når grænsen for spirituskørsel på 0,5 promille, opfordrer Rådet for Sikker Trafik til, at man lader bilen stå derhjemme, hvis man skal til fx fest eller middag.

Gode råd:

  • Hvis du ved, at du vil drikke alkohol, er det sikrest at lade bilen stå.
  • Aftal på forhånd, hvem der skal køre hjem.
  • Hav alkoholfri drikkevarer klar, hvis du får gæster, der er i bil.
  • Lad bilen stå, hvis du er i tvivl om, hvorvidt du har drukket for meget til at kunne køre lovligt.
  • Grib ind, hvis du ser en person fiske bilnøglerne frem, selv om han/hun har fået for meget at drikke til at kunne køre lovligt.

Fakta om kampagnen:

Se temasiden for spritkampagnen fra kommunerne, Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden på: https://www.sikkertrafik.dk/kampagner/stop-spritkoersel

Se hvilke 72 kommuner, der er med i spritkampagnen: https://www.sikkertrafik.dk/media/8629/oversigt-over-kommuner-der-deltager-i-spritkampagnen.pdf
 

Kontakt

Flemming Petersen
Formand
Plan, Miljø og Teknik
Mobil: 21 46 89 63
Stevns Kommunes Vejteam
Liv Knoblauch Kofoed-Jensen
Seniorprojektleder
Rådet for Sikker Trafik
Mobil: 25 72 71 10

Sidst opdateret

11.07.2019